Blog 1

Blog 1

BLOG 1: Essentie
Wat een prachtige ervaring had ik vorige week tijdens een retraite bij Jan Geurtz! Er zitten heel veel overeenkomsten tussen zijn Boeddhistische invalshoek en mijn boek ‘Op weg naar een nieuw bewustzijn’.
Ik ga hierover een serie blogs schrijven op de facebookpagina van mijn boek https://www.facebook.com/opwegnaareennieuwbewustzijn/?ref=hl en die van mezelf https://m.facebook.com/dirk.vanderlaan1. Ook zet ik het op mijn website www.dirkvanderlaan.nl .
 
De grootste overeenkomst zag ik op de eerste dag toen Jan de essentie van meditatie uitlegde. Kijken naar je geest, noemt hij het. Je gaat dan zitten met de intentie de werkelijkheid te zien zoals die is en te zijn met wat er is zonder er iets aan te willen veranderen.
En dat lijkt op wat mijn gids Michael doorgaf. Die had het er ook over te ‘zijn met alles wat er is’. Het licht is het Zijn, de duisternis is de geest met al zijn ideeën, meningen en oordelen. We hoeven die geest niet tot stilte te manen, want dan hebben we weer een oordeel over de geest. Stilte is de weg naar het licht, is zijn boodschap en Jan Geurtz meditaties en oefeningen zochten die stilte op.
 
Tijdens de retraite mediteerden wij door te gaan zitten en te kijken naar alles wat je hoort, ziet, denkt en voelt. De intentie is de werkelijkheid als één volledige ervaring te zien inclusief onze gedachten.
Dat lukte me niet. Ik focuste mij doorgaans ofwel op wat ik zag en hoorde en miste dan wat ik voelde, zat ik in mijn gedachten dan hoorde, zag en voelde helemaal niets. ‘Dat klopt,’ lachtte Jan Geurtz toen ik het vertelde. ‘Anders had je een verlichtingservaring!’ En hij vervolgde serieus: ‘Het is een kwestie van oefenen.’ Op dat moment vielen mij de schellen van de ogen. Zolang wij ons focussen op een deel van onze ervaring, nemen we die niet waar zoals die is. Onze geest zit er immers tussen.
 
Michael heeft het ook over het ‘waarnemen met andere zintuigen’: kijken met andere ogen, horen met andere oren, enzovoorts en dat ben ik nu aan het oefenen. Als eerste stap door te gaan het kijken naar mijn gedachten, iets dat we bij de Zenmeditaties ook deden. Een tip van Jan vond ik leuk. ‘Vraag jezelf eens af: wat wordt mijn volgende gedachte? En kijk er dan nieuwsgierig naar.’
 
Ik moet toegeven dat ik binnen de kortste keren weer in mijn gedachten zat in plaats van ernaar te kijken? Op advies van Jan ging ik dan niet zitten balen. Immers, dan zit ik weer in mijn geest! Ik ging gewoon weer door waar ik gestopt was en bleef zitten met de intentie te kijken naar je gedachten.
Ik zet ook de timer op mijn mobiel. Vijf minuten is al prima, tien minuten als het heel gemakkelijk gaat en maximaal vijftien minuten. Anders gaat mijn geest protesteren en wordt het weer een prestatie.
Ik doe het nu dagelijks na elke maaltijd, voor het slapen en eventueel ‘s nachts als ik wakker wordt. Ik heb mezelf een proeftijd gegeven van twee maanden en heb al heel wat meer rust in mijn hoofd gekregen!
 
Het mooie is dat ik, met hulp van praktische tips, het ook dagelijks gemakkelijker kan toepassen. Zo kom ik dichter bij het ideaal waar ik Michael over sprak: het leven van de liefde. Daarover in de volgende blog meer.
 
Hartegroet,
Dirk van der Laan
06-42768743
https://www.facebook.com/dirk.vanderlaan1
www.dirkvanderlaan.nl
 
FB pagina van mijn boek: https://www.facebook.com/opwegnaareennieuwbewustzijn/
 
‘Failure is success if we learn from it’
(Malcomb Forbes, Forbes magazine).
2020-08-10T11:03:41+02:00