Blog 5

Blog 5

BLOG 5: Workshops Phoenix

Na de vorige blogs over de retraite bij Jan Geurtz, nu een aantal over mijn ervaringen met de workshops die ik volgde bij Phoenix, een opleidingsinstituut in Utrecht, waarin spiritualiteit en psychologie voor mij bij elkaar kwamen.

De workshops die ik volgde hadden allen als thema man-zijn en gingen over thema’s als je plek innemen, kracht, energie, seksualiteit en kwetsbaarheid. Mooi vond ik dat meteen in de eerste workshop een plaatje werd getekend die onze persoonlijkheid voorstelde als een cirkel met verschillende lagen die ons gekwetste deel voorstellen en in het centrum de essentie die wij werkelijk zijn.

Dat kwam erg dicht bij het beeld dat Jan Geurtz schetste in zijn boek ‘Verslaafd aan liefde’ waarin hij onze identiteit ook voorstelde als cirkel met lagen die onze ‘natuurlijke staat van zijn’ bedekken.

Ook komt het overeen met wat Michael aangaf over de kern van liefde die wij werkelijk zijn en de gedachten, visies, meningen en oordelen van de geest die wij denken te zijn.

De eerste laag om onze essentie heen is de eerste verwonding die eenzaamheid brengt. Ergens in ieders verleden hebben we iets meegemaakt dat ons het gevoel heeft gegeven dat we alleen op de wereld en kwetsbaar zijn. Dat kan de geboorte zijn, wat een heftige ervaring op zich is. Ook kan het een eerdere of latere gebeurtenis zijn. Wat het ook is, we zijn dan te jong om ons dit te herinneren. Tijdens de workshop gaat het ook niet om het weten vanuit het hoofd, het draait om voelen in het lijf. We deden vele oefeningen waarbij het lichaam zelf een houding aanneemt, signalen doorgeeft of waarin beelden opkomen die iets vertellen over de diepere laag waarin zich een kwetsuur ophoudt.

Dit gekwetste deel kun je je voorstellen als kind. Ik heb een foto uit mijn kindertijd die mijn innerlijke kind symboliseert. Het mooie daarvan is dat ik van dat kind heel makkelijk kan houden en ook zie dat het in de illusie leeft dat het kwetsbaar is. Dit ongeloof in de eenheid die we ten diepste zijn, kun je ook benoemen als ego, geest, monkymind of duisternis. Ik heb gemerkt dat wanneer ik mijn kwetsuur als kind zie, ik er zachter en vriendelijker naar kan kijken. Ik zie het dan niet als iets slechts of fouts, het wordt dan meer een min of meer (psycho)logische conclusie van een kind dat niet beter wist dan te geloven in een bedreigende werkelijkheid die het gevoel van eenheid en liefdevolle essentie vervangt door een bedachte kwetsbaarheid. Uiteraard is een kind ook kwetsbaar dus het klopt in de beleving van het kind ook nog. Pas later in het leven wordt die eerste verwonding en onze diepste overtuiging ‘ik ben kwetsbaar’ de bron van lijden in de vorm van angsten, stress, pijn, verdriet, agressie en schaamte.

Tijdens de workshops was er veel aandacht voor emotioneel lichaamswerk waardoor we door te voelen in ons lichaam oud zeer kunnen zien, ervaren en loslaten. Een prachtig proces waar ons brein maar moeilijk bij kan. Het gebeurde regelmatig dat mannen voorafgaand aan een oefening zeiden dat ze een bepaald issue hadden opgelost en verwerkt, terwijl hun lichaam tijdens de oefening andere signalen bleek te geven!

Michael heeft het in de lezingen over contact maken met ‘al wat is’ inclusief ons lichaam (in plaats van de geest) als manier om bij het licht te komen en Jan Geurtz laat tijdens meditatie beknellende emoties los door ze te voelen zonder gedachten en stories waar de emoties aan gekoppeld zijn.

Het krachtige van de Phoenix workshops is dat de nadruk ligt op ervaren en het mooie is dat het lichaam zelf spreekt. Ik heb gemerkt dat ervaringen van onze allereerste jaren in ons lichaam geëtst zijn. Wanneer ik daar contact mee maak, voel ik wat er in mezelf gebeurt en herken de automatische gedachten erachter.

De link met Michael en Jan Geurtz is dat het gaat om ervaren en voelen. De concrete oefeningen doen beseffen dat ons lichaam veel te vertellen heeft als het brein bereid is ernaar te luisteren! Ik merk dat juist dat lastig is. Mijn brein is steeds op zoek naar DE waarheid zoals ik dat in de wetenschap deed. Nu echter besef ik me meer en meer dat het MIJN waarheid is die tijdelijk is en steeds kan veranderen met nieuwe inzichten. Het besef van de beperktheid van mijn denken maakt dat ik meer ruimte heb voor mijn lichaam, intuïtie en gevoel. Weten is zilver, voelen is goud.

Volgende keer meer daarover en over onze gedachten, emoties en gedragspatronen.

 

Hartegroet,

Dirk van der Laan

06-42768743

https://www.facebook.com/dirk.vanderlaan1

www.dirkvanderlaan.nl

 

FB pagina van mijn boek: https://www.facebook.com/opwegnaareennieuwbewustzijn/

 

‘Failure is success if we learn from it’

(Malcomb Forbes, Forbes magazine).

 

 

2020-08-10T11:06:26+02:00