Blog 6

Blog 6

James Bond (1)

James Bond was de held in mijn jeugd. Alle films heb ik misschien wel vijf keer gezien, sommige nog vaker. Zijn standvastigheid, onberispelijkheid en innerlijke kracht waren in mijn jeugdige ogen een voorbeeld voor hoe ik wilde zijn. Een man uit één stuk die de kwade krachten in de wereld versloeg na een hele reeks tegenslagen. De held die het voor elkaar kreeg de aarde te redden van de ondergang en de duivelse plannen van zijn formidabele tegenstander dwarsboomde.

Die tegenstander was onveranderlijk een dictatoriale leider die over lijken ging om de wereldheerschappij te krijgen. De vrouwen die in de ban waren van deze vaak ogenschijnlijk machtige mannen en door hen werden bedrogen, werden door James Bond steeds gered van de ondergang, waarna zij op hun beurt hem op het cruciale moment redden. Uiteindelijk werd de ondergang van de schurk in één grote apotheose realiteit en won het goede van het kwade. Dit werd bezegeld met de liefde tussen man en vrouw, held en heldin.

Een prachtig mythologische strijd in de traditie van de grote mythen die de mensheid al sinds mensenheugenis kent. Oude mythen en sagen worden steeds vernieuwd en dit was voor mij de moderne versie van deze eeuwenoude verhalen. De films worden ook nog steeds getoond, terwijl ze al meer dan vijftig jaar oud zijn. Er zit ook een universeel spiritueel element in dat ons allen raakt. Het symbolische verhaal van de held in ons. Onverzettelijk, krachtig en onberispelijk is die innerlijke held, het goede in ons vertegenwoordigend dat zich onvermoeibaar inzet voor het liefdevolle, verbindende en bekrachtigende in onszelf en daarmee in de wereld.

Willen wij de wereld die in strijd is naar de liefde brengen, zullen we dat ook in onszelf moeten doen. Onze held activeren en onze innerlijke schaduw verslaan opdat de liefde zegeviert. Het mooie is dat, net als in de James Bond films, het einde altijd goed zal zijn. Zoals John Lennon als zei: “Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.”

Eind goed, al goed. Daar kunnen we op vertrouwen en dat maakt ons leven licht in donkere tijden. De wereld heeft niets meer nodig dan dat. (wordt vervolgd).

2020-06-29T17:35:11+02:00