Blog 2

Blog 2

BLOG 2: Praktische tips van Jan Geurtz
Dit is de tweede blog over mijn ervaringen en inzichten tijdens de retraite bij Jan Geurtz afgelopen week in Frankrijk en de verbinding met alles wat ik van mijn gids Michael opgestoken heb.
Om met dat laatste te beginnen, volgens Michael is het belangrijk de liefde in de praktijk van alledag te leven. Het draait allemaal om ons gevoel, de ervaring en het bewustzijn dat daardoor groeit.
Ook bij Jan Geurtz ging het om ervaren. We deden oefening na oefening en ook bij de meditatie waarmee elke sessie begon, draaide het om de ‘aanwezigheid’ te ervaren.
Hij gaf ook heel praktische tips die met name van pas kwamen op het moment dat ik weer thuis was. Alle dagelijkse beslommeringen kwamen weer om me af en ik dreigde opgeslokt te worden in de hectiek van mijn geest die zich overal druk om maakt.
Door de tips kon ik gemakkelijker de geleerde lessen toepassen en op die manier dichter bij het ideaal van het leven van de liefde komen.
De tip die ik het meest gebruik is tijdens de dagelijkse activiteiten op momenten dat ik even rust heb, aanwezig te zijn bij wat ik op dat moment ervaar. Dat houdt in dat ik een stapje terugneem en naar mezelf en de wereld kijk. Ineens ben ik me dan ervan bewust dat er tussen mijzelf-die-bezig-is-met-de-dagelijkse-dingen en mijzelf-die-ik-op-de-achtergrond-ben een verschil zit en dat geeft wat rust. In Michaels termen ervaar ik op dat moment iets meer van het licht dat we werkelijk zijn.
Ook een goede tip is dagelijks meermalen kort te mediteren. Mijn sessies duren niet langer dan vijf of tien minuten en ik doe ze na elke maaltijd en voordat ik ga slapen. Zo wordt het routine en hoef ik er niet meer bij na te denken. De Dzogchen richting van het Boeddhisme, die Jan ons leerde, mediteert met de ogen geheel geopend. Ook zaten we niet in een ingewikkelde lotushouding (mocht wel), maar gewoon rechtop op een stoel. Het mooie daarvan is, dat ik soms tijdens een wandeling of fietstocht ineens spontaan mijn rug recht en in hetzelfde gevoel kom als tijdens de meditatie. Zo ben ik ook steeds meer aanwezig bij mijn dagelijkse activiteiten.
Dat lukt natuurlijk niet de hele dag door. Normaal ben ik gewoon volledig versmolten met wat ik doe en waar ik ben. Wel neemt het aantal momenten toe waarop ik even een stapje terugneem en daarmee ook mijn rust.
Eigenlijk geldt dat versmelten ook heel vaak tijdens mijn meditaties wanneer ik verzeild raak in de stories van mijn geest. Dat merk ik na een tijdje als ik ontwaak uit mijn gedachtespinsels en merk dat ik er helemaal in opgegaan bent. Jan zegt hierover: ‘dat geeft niks, mag best, hoef je geen oordeel over te hebben, hoort er gewoon bij. Breng gewoon je aandacht weer terug.’
Die relaxte houding maakt dat ik ook wat minder streng ben naar mezelf en ook dat geeft meer rust in het dagelijks bestaan. Identificatie met onze geest is onvermijdelijk waarmee onze innerlijke criticus maar al te graag aan de haal gaat. Een vriendelijke houding naar mezelf is dan een uitdaging en als het lukt erg prettig!
De volgende blog gaat over het zelfbeeld en hoe ik met de oefeningen die ik tijdens de retraite deed steeds meer daarvan loskom en ondanks hectische tijden gemakkelijker naar het hier en nu kan terugkeren.
 
Hartegroet,
Dirk van der Laan
06-42768743
https://www.facebook.com/dirk.vanderlaan1
www.dirkvanderlaan.nl
 
FB pagina van mijn boek: https://www.facebook.com/opwegnaareennieuwbewustzijn/
 
‘Failure is success if we learn from it’
(Malcomb Forbes, Forbes magazine).
2020-08-10T11:01:18+02:00